Vežové žeriavy Liebherr ponúkajú nový koncept pre výstavbu veterných turbín

Vežové žeriavy Liebherr ponúkajú nový koncept pre výstavbu veterných turbín

Liebherr vyvinul špeciálny vežový žeriav na výstavbu veterných elektrární s nábojom listov vrtúľ vo výškach od 110 m – pre regióny so slabšími veternými podmienkami. Žeriav Liebherr 630 EC-H 70 Litronic je umiestnený na základoch veterných turbín a je nakonfigurovaný tak, aby potrebná výška zdvihu bola dosiahnutá iba s jedným ukotvením o vežu veterných turbín. Pri takejto konfigurácii, môže žeriav Liebherr 630 EC-H 70 Litronic dvíhať bremená až do hmotnosti 70 ton.
 

Veterné turbíny v oblastiach so slabšou silou vetra, nie sú spravidla súčasťou veľkých veterných elektrární, ale sú postavené v lesoch alebo v neprístupných oblastiach. Použitie tohto vežového žeriava, predstavuje osobitné výhody vo vzťahu k týmto lokalitám. Na jednej strane transportné vozidlá so špeciálnym povolením nie sú potrebné k dodávke a odvozu na komunikáciách, ktoré väčšinou nemajú špeciálny povrch a na druhej strane, montáž žeriavaa veterných elektrární je možné realizovať na relatívne malej ploche.

 
Vežový žeriav pre montáž špeciálnych veterných turbín bol prvýkrát použitý v Bischbergu v Hornom Falcku, pri výstavbe novej generácie hybridných veží s nábojom vo výške 140 metrov. Liebherr vyvinul inovatívne riešenia žeriava spolu so spoločnosťou Max Bögl Wind AG. Liebherr 630 EC-H 70 Litronic dosiahol výšku zdvihu 151 metrov s jediným kotvením k veži veternej turbíny. Pre tento typ práce je možné použiť voľne stojaci žeriav až do výšky 93,1m pod hák.

 

Pri požadovanej nosnosti 70 ton, kompletná veža veternej turbíny, gondola a rotorové listy boli poskladané pomocou vežového žeriava. Nosnosť na konci ramena je 10 700 kg, pri maximálnom pracovnom polomere 30,9 metrov.

Vežový žeriav bol osadený na opakovane použiteľnom základovom ráme. Na uvedenom princípe je v budúcnosti možné navrhnúť aj menšie žeriavy, pri minimálnych nákladoch a to pre skladanie gondol alebo listov veterných turbín.