Flotila žeriavov Liebherr na projekte univerzitnej nemocnice v Štokholme

Flotila žeriavov Liebherr na projekte univerzitnej nemocnice v Štokholme

Na ploche 320.000 m² je nasadených osem stavebných vežových žeriavov Liebherr na manipuláciu a prepravu materiálu. Približne na tretine staveniska je v nahustenom priestore umiestnených až sedem stavebných žeriavov vyšších kategórií. Stavbu obsluhujú štyri Liebherr 630 EC-H 40 Litronic, tri Liebherr 550 EC-H 20 Litronic, ako aj pomocný rýchlo staviteľný žeriav Liebherr 20 SE.

Dva najvyššie žeriavy dosahujú výšku pod hák 104 metrov. Hákové výšky ostatných vežových žeriavov Liebherr sú v rozpätí medzi 58 – 87 m, kde maximálna hmotnosť stavebných prvkov dosahuje až 20t.

Stavebné práce začali na jar 2011 s výstavbou prvého vežového žeriava Liebherr. Predpokladá sa, že celkovo až 13 vežových žeriavov bude potrebných pre výstavbu univerzitnej nemocnice „Karolinska Solna“ vo švédskom hlavnom meste Štokholme. Projekt výstavby nemocnice je v súčasnej dobe jedným z najväčších stavebných projektov v Európe a jedným z najväčších Public Private Partnership (PPP) projektov vo svete.

Stavebné fázy boli rozdelené do šiestich etáp a dokončenie kompletného projektu je naplánované v roku 2017. Z hľadiska súčasného plánovania má byť posledný vežový žeriav demontovaný v roku 2015.

Univerzitná nemocnica „Karolinska Solna“ bude centrom vysoko špecializovanej zdravotnej starostlivosti, výskumu a vzdelávania, ktorý bude úzko spolupracovať s „Karolinska! inštitútom a lekárskou univerzitou, rovnako ako aj s inými špecializovanými univerzitami vo Švédsku aj v zahraničí.